"Op è Rige" Gastenverblijf / Room for rent / Zimmer frei !

Friese wetenswaardigheden:

 

De Friese vlag
Trots wappert de Friese vlag in de dorpen en steden op de kerktoren. Deze karakteristieke vlag bestaat uit zeven blauwe banen waarin zeven rode pompeblêden verspreid zijn.
De pompeblêden, de bladeren van de waterlelie, symboliseren de vrije Zeven Friese Zeelanden uit de Middeleeuwen. Dit waren zelfstandige landstreken die langs de kust van Alkmaar tot de Weser in Duitsland lagen.

Hoe bekend het doek inmiddels ook is, de vlag werd pas in 1897 door de Friese Gedeputeerde Staten goedgekeurd en het duurde tot 1927 voor hij voor het eerst werd gebruikt! Pas in 1957 is de vlag door de Staten van Fryslân vastgesteld en aan de Koningin ter bevestiging aangeboden! En nu is de vlag niet meer weg te denken, vooral bij grote schaatswedstrijden en wedstrijden van SC Heerenveen.

Het Friese volkslied
Frysk bloed, tsjoch op!
Trots zingen alle Friezen uit volle borst het volkslied mee wanneer sporters worden gehuldigd of bij plechtige gelegenheden.

Het volkslied bestaat uit meerdere coupletten, maar alleen het eerste couplet wordt gezongen. Pas na de dood van Halberstma, in 1875, werd het lied door de bekende politicus Pieter Jelles Troelstra aangemerkt als het Fries volkslied.
                                                                                 
Het Friese Wapen -Twee gouden leeuwen
De herkomst van het Friese wapen is een ingewikkelde geschiedenis. Het wapen bestaat uit een blauw schild met aan de zijkanten twee gouden leeuwen. Opvallend is dat in het wapen van Noord-Holland het Friese wapen terug komt.
Het gebied Friesland werd in 1165 door keizer Frederik Barbarossa aan de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht gegeven. Dat symboliseert de twee leeuwen. Hun opvolgers hadden het niet gemakkelijk. Er ontstond een langdurige strijd tussen de Friezen en de graven van Holland. Dit speelde zich met name af in West-Friesland, het huidige Noord-Holland. Dat is ook de reden dat het Friese en Noord-Hollandse wapen met elkaar verbonden zijn. In de late Middeleeuwen, onder Filips II, werden zeven blokjes aan het wapen toegevoegd. Deze staan voor delen van het Friese gebied in die tijd.